Woon-werkgemeenschap
Juf Nienke

Amsterdam

 • OVERVIEW

  Woon-werkgemeenschap
  Juf Nienke

  Projectontwikkelaar DOKVAST is inmiddels gestart met de bouw van Juf Nienke op het Amsterdamse centrumeiland IJburg, een bijzonder gebouw dat uitnodigt tot onderzoeken, verblijven, ontmoeten, bewegen en uitwisselen. Doel is een woon-werkgemeenschap die beweegt, onderzoekt en elkaar ontmoet in de binnenstraat en de plint. In de plint komen commerciële activiteiten maar ook gedeelde werkplekken, ruimtes voor het geven van huiswerkbegeleiding en workshops. Boven de plint komen 61 woningen, variërend in grootte van een compacte studio van 48 m2 tot een ruime eengezinswoning van 115 m2. Bewonersdoelgroep voor de middelhuurwoningen in Juf Nienke is de leraar omdat het gebrek aan passende woonruimte een groot lerarentekort in Amsterdam veroorzaakt. Juf Nienke zal in het najaar van 2022 gereed zijn.

  Juf Nienke wordt een circulair modulair gebouw, een slimme schakeling van  prefab houtskeletbouw elementen waarbij hergebruikte en gerecyclede materialen met een lage milieubelasting en volledig hernieuwbare materialen gebruikt worden. Door deze voorfabricage zal de impact op de locatie minimaal zijn en worden zowel de geluidsoverlast als de bouwduur beperkt.

  Het pand zal uiterst duurzaam zijn. Het wordt energieneutraal door o.a. zonnepanelen op het dak. Veel aandacht gaat uit naar biodiversiteit en ecologie. Dit wordt onder meer duidelijk in het type beplanting van de binnentuin, het groen op de galerij en het gemeenschappelijke dek voor maximale waterretentie en diverse vleermuiskasten en een vleermuishotel met paar- en winterverblijven op het dak. Onderin de stallingsgarage komen er voldoende elektrische laadpalen.

  Het gebouw ademt met zijn buitenruimtes aan de woningen, met het ontmoetingsdek, de grote binnentuin en de transparante hoge plint op veel manieren licht, lucht en ruimte. Juf Nienke biedt een leeromgeving voor de leraar, zijn leerlingen en de rest van de buurt. Zo zijn de voorzieningen in de plint dienstbaar aan het leerproces en het onderzoek.

  Partners

  Totale oppervlakte

  7.400

  Aantal woonunits

  61

  Aantal parkeerplaatsen auto

  25

  Aantal parkeerplaatsen fiets

  240

  icon-1

  A1 5.5km

  icon-2

  10 km

  icon-3

  Schiphol 24 km

  icon-4

  10km

 • FEATURES & DETAILS

  KEY FEATURES

  Veel aandacht gaat uit naar duurzaamheid en biodiversiteit.

  • Bij de bouw worden duurzame en gerecyclede materialen gebruikt.
  • Het gebouw heeft een WKO-systeem (warmte en koude uit de bodem).
  • De zonnepanelen op het dak zorgen ervoor dat Juf Nienke minimaal energieneutraal zal zijn.
  • De binnentuin, plantenbakken op het ontmoetingsdek en de galerijen en het groendak zorgen voor een maximale waterretentie.
  • Dieren als vleermuizen en gierzwaluwen kunnen een plek vinden in de diverse kasten en verblijven.
  • Toiletten worden doorgespoeld met regenwater afkomstig van het dak.

  Totale oppervlakte

  7.400

  Aantal woonunits

  61

  -

  -

  Aantal parkeerplaatsen auto

  25

  Aantal parkeerplaatsen fiets

  240

  -

  -
 • FILES & MEDIA

  DOCUMENTS & BROCHURES

  Vragen over Juf Nienke? We horen het graag.